tisdag 10 september 2019

Hårstrået

Titel 
Höst figur 

Åldersgrupp och förförståelse
Utomhusaktivitet för årskurs 2. 
Under tidigare lektioner har eleverna haft genomgångar kring fotosyntesen och dess påverkan på löven samt hur löven ändrar sin färg under de olika årstiderna. Koppling till detta kommer arbetet att ske med estetiska sammanhang då vi utför det i praktiken ute i naturen. Allemansrätten samt regler har även nämnts under lektionstid inför utomhusaktiviteter.

Material
Löv, blad, pinnar, kottar, rönn, stenar, blommor, grenar och det material som finns på marken, lakan med färger som föreställer sol, växt och klorofyll. Användning av digitala verktyg för dokumentation.

Lärandeobjekt
Eleverna får möjligheten till att lära sig hur löven ändrar färg samt vad som sker under denna kemiska processen. Tydliggör detta för eleverna genom att förklara för de att det finns ett grönt ämne som heter klorofyll som finns i blad, träd och alla gröna växter (Lättman, Wejdmark, Jacobsson, Persson & Ekblad 2016, s. 117).
Bladen ändrar färg genom att klorofyllet i bladen absorberar solljuset (som används för fotosyntesen) och då upptas även rött och blått ljus från solen till bladen, utifrån detta speglas bladen som gröna. Klorofyllet bryts även ner under hösten vilket leder till att det transporteras bort från bladen för att sedan kunna lagra det gröna ämnet till våren.
Läroplan: ”(...)ska eleverna ges förutsättningar hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör energi, miljö, hälsa och samhälle” (Skolverket, 2018 s.185)
Förmåga : “använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan” (Skolverket, 2018 s.186).
Centralt innehåll: “Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider”  (Skolverket, 2018 s.186).
“Människans upplevelser av ljus (...)” (Skolverket, 2018 s.186).
“Enkla fältstudier och observationer i närmiljön” (Skolverket, 2018 s.186).
“Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg” (Skolverket, 2018 s.186).

Utförande
  • Repetition av tidigare undervisningsmoment
  • Fakta stund om bladens höstfärg
  • Utföra en teater för en utökad förståelse för den kemiska reaktionen.
  • Eleverna delas in i mindre grupper beroende på antal pedagoger och elever.
  • Pedagogerna går repeterar regler samt allemansrätten innan eleverna utför aktiviteten. 

Aktiviteten går ut på att eleverna ska samarbeta i grupp och skapa en frivillig figur utifrån de samlade material. När eleverna är klara med sina figurer ska figuren dokumenteras för att sedan hängas upp i klassrummet. 
Knyt ihop lektionen genom att varje grupp ska ha med sig en grön eller gul löv som kännetecknar våren/sommaren eller hösten. 
Avslutning med uppvisning av löv samt kort genomgång av vad eleverna har lärt sig/vad de tyckte om utomhusaktiviteten. 














Foten

Båtbygge av naturmaterial

Åldersgrupp och förförståelse
Aktiviteten är anpassad till en årskurs tvåa. Innan de går ut i fält har läraren och eleverna pratat om vilka olika naturmaterial som finns i skogen. De har gått igenom vilka egenskaper olika naturmaterial haroch om de till exempelflyter eller sjunker. De har fått kunskaper om allemansrätten och hur de ska agera när de är i naturen. Eleverna har även kollat på en film om hur man bygger en barkbåt och bilder på båtar

Material
Olika naturmaterial som bark, pinnar, löv och liknande. Det behövs även tillgång till vatten som till exempel en sjö eller bäck. 

Lärandeobjekt
Som lärandeobjekt har vi valt att fokusera på hur en båt kan konstrueras och vilka material som kan användas till detta.Detta tydliggörs genom att eleverna själva får prova sig fram och bygga med de naturmaterial de finner lämpliga. 

Förmåga från Lgr11
”Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar” (Skolverket, 2018, s.292). 

Centralt innehåll från Lgr11
Material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas (Skolverket, 2018, s.293).

Under undervisningen i fält får eleverna diskutera och uppleva naturen med flera sinnen samtidigt. Genom att de samlar material och konstruerar en båt arbetar eleverna med teknik med hjälp av ett estetiskt uttryckssätt ute i fält. Detta gynnar kunskapsutvecklingen för elever, då de får sammanfoga bland annat upplevelser och kunskaper till en helhet (Alexandersson & Swärd, 2016). 

Utförande 
Uppstart 
Eleverna samlas i en ring och läraren håller en kort diskussion om naturen och vad som är lämpligt att göra och inte göra ute i naturen. Eleverna får sedan veta att de ska samla material och försöka bygga en båt som ska flyta. Eleverna behöver dåtänka på till exempel längden på båtens skrov i förhållande till mastens längd och omkrets. De fick instruktion om att de inte fick gå längre än en viss gräns på platsen för att leta efter naturmaterialet. 
Genomförande 
Eleverna får samla ihop minst tre naturmaterial och ska sedan i grupp konstruera sin egen båt och se om den sedan flyter eller inte i sjön. De får testa olika konstruktioner för att till slut få fram en lyckad båtkonstruktion. När alla elevgrupper har testat sin båt är det dags för en diskussion.
Avslut 
Hela elevgruppen samlas i samma ring som vid uppstarten och diskuterar om vilka båtar som sjönk och vilka båtar som flöt. De får fundera på varför vissa båtar med till exempel en bit bark till skrov flyter och vissa välter omkull. Diskussionen fortsätter senare i klassrummet. 
Foten – Sofie, Hanna, Rebecca, Victoria och Michaela 

Hjärnan - Daggmasken

Utomhuspedagogik – Daggmask 

Åldersgrupp och förförståelse  
Vi undervisar en årskurs etta och ska bege oss ut i skogen för att undersöka  daggmaskar. Vi har tidigare arbetat med daggmaskarna genom att bland annat titta på en film på UR https://urskola.se/Produkter/153220-Karl-Astrids-vanner-Daggmasken för att få eleverna intresserade och nyfikna samt gått igenom fakta om dem, såsom vad de äter och har för fiender. Vi sjunger låten “Pelle Jöns” av Mora träsk och diskuterar innehållet, eleverna får berätta sina egna erfarenheter och kunskaper om daggmaskar.   Till vår utflykt i skogen behöver vi: 
  • Daggmaskar i glasburk 
  • Papper och kritor 
  • Låttext 
  • Löv
  • Bark
  • Makaroner
  • Svamp

Lärandeobjekt  

Vi har valt att arbeta ocfokusera på djur i vår närmiljö som lärandeobjekt och mer specifikt i dagens lektion daggmasken och dess liv samt syfte i naturen. Utifrån läroplanen så berör vi i övrigt dessa punkter:  
Förmåga: Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i(...) naturen (...). Centralt innehåll: Djur och växter i närmiljön och (...) namn på några vanligt förekommande arter. Djurs (...) anpassningar till olika årstider. Enkla fältstudier och observationer i närmiljön. Kunskapskrav: Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön. (Skolverket, 2018) 

Utförande 
Vi börjar vi med att samla hela klassen i en halvcirkel, med oss har vi daggmaskar i glasburkar som vi ställer fram så klassen kan se. Vi introducerar dagens tema som är daggmaskar, vi går igenom vad vi har lärt oss från tidigare lektion och sjunger låten vi introducerade på förra lektionen “Pelle Jöns”. Vi frågar barnen frågor utifrån låttexten såsom “vilka fiender har daggmasken” och sedan går vi vidare med blandade frågor som vi gått igenom tidigare samt ny fakta genom att inledningsvis fråga varför de tror daggmaskar finns. Vi delar därefter upp klassen i två olika grupper för att leta efter maskar som eleverna får granska hur de ser ut, för att sedan kunna måla av dem på ett egepapper. Samtidigt som eleverna målar går vi runt i smågrupperna och ställer frågor och diskuterar hur de ser ut. Vi samlar ihop eleverna i helklass igen, samlar ihop deras teckningar för att de ska kunna sätta in dem i deras “biologibok” där de även skriver fakta om djur. Vi avslutar med att fråga vad de tränat på under dagen för att knyta ihop säcken.  

Referenslista 
Skolverket (2018). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011: reviderad 2018. (5., kompletterade uppl.) Stockholm.     

Featured Post

Hårstrået

Titel   Höst figur  Åldersgrupp och förförståelse Utomhusaktivitet för årskurs 2.  Under tidigare lektioner har eleverna haft geno...

Populära inlägg